Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Αν ο Δοσιθεος σκεφτόταν όπως o Εφραίμ…



πηγή: εφημερίδα Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων

17/10/2008

Γ. Παπαδόπουλος

Mε ντεσκερέ του 1812 του Αλή Πασά που σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Kράτους, η Αγία Τριάδα του Αγρινίου και επτά στρέμματα (περιοχές …φιλέτο) που την περιβάλλουν χαρακτηρίζονταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας. Τατάρνης Ευρυτανίας. Εξάλλου δικαστήρια της Ιεράς Συνόδου αποδίδουν αυτό το χώρο στο μοναστήρι. Όταν ανέλαβε ο σημερινός της ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, τον επισκέφθηκαν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι από το Αγρίνιο και του υπενθύμισαν πως τα κτήματα τα μοναστηριακά, είναι σαν τα δημόσια, δεν υπάρχει χρησικτησία και τον κάλεσαν να διεκδικήσει δικαστικώς την περιοχή αυτή και να πάρει αποζημιώσεις.
"Εγώ κατάρες από χριστιανούς δεν μαζεύω" ήταν η απάντηση του…
Την ιστορία αυτή, ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος την ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή "Ο Λόγος του Θεού στο λαό του Θεού" του Παναγιώτη Κουτσούκη στον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλεώς μας "Ο Πατροκοσμάς 106,3 fm". Και την ανέφερε σε αντιπαραβολή με την περίπτωση του Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τατάρνας, το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό". Μπορεί να δικαιούσαι κάτι αλλά δεν το απαιτείς. Γιατί ζυγίζεις τα πράγματα. Το σκάνδαλο το οποίο θα επέλθει…" σημείωσε.
Ως γνωστόν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ υποστηρίζει πως προχώρησε στις ενέργειες των ανταλλαγών για να ανακαινίσει το μοναστήρι που το βρήκε σε πλήρη εγκατάλειψη. Τι έκανε αντίστοιχα ο Δοσίθεος; "Όταν πρωτόρθα στο μοναστήρι - τα λέω αυτά της Παναγίας θαύματα, όχι δικά μου θαύματα - κοιμήθηκα κάτω από μια ροδιά και δεν είχα ούτε καν μαξιλάρι, και έβαλα τα παπούτσια μου για μαξιλάρι. Αυτή ήταν η περιουσία μου όλη. Και με τη βοήθεια του Θεού το μοναστήρι ξαναστήθηκε. Και με τη Χάρη της Παναγίας, έγινε ένα μοναστήρι που προσπαθεί να μην σκανδαλίζει. Τα φέρνει η Παναγία… Μπορεί να τα φέρνει δεκάρα - δεκάρα, αλλά τα φέρνει. Ε, να μην θέλω να έχω τη μισή Αιτωλοακαρνανία κτήμα για να κάνω το μοναστήρι. Να μου λείπει. Ούτε να μην έρχομαι σε αντιδικία και σε δικαστήρια με καταπατητές και φτωχούς ανθρώπους.. Αυτά είναι όλα έξω από την καλογερική. Εμείς γίναμε καλόγεροι να σώσουμε τη ψυχή μας, δεν γίναμε για να κάνουμε δικαστήρια, να πάρει η ευχή να πάρει. Εκτός αν μας τρέφουν τα δικαστήρια" διηγείται ο ίδιος στην ραδιοφωνική του συνέντευξη .
Ο Αρχιμανδρίτης Δοσιθεος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του εκκλησιαστικού και όχι μόνο, χώρου, εξήγησε γιατί δεν διεκδίκησε την Αγία Τρίαδα. Απάντησε ως εξής: "Διάβασε, την "προς Διόγνητον επιστολή" που είναι ένα θαυμάσιο κείμενο. Λέει ότι οι χριστιανοί "πατρίδας οικούσιν αλλά ως ξένας". Τι είμαστε εμείς, εδώ πέρα ε; "Μνήσθητι της Μονής ενί παροικούμεν" Παροικία είναι εδώ βρε παιδάκι μου! Εδώ έρχεσαι για πέντε χρόνια, για δέκα χρόνια, για 50 χρόνια, για εκατό χρόνια. Έφυγες έρμε. Πως έγραφαν οι παλαιοί πατέρες στα κελιά τους: Κελίον μου, κελίον μου, σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός". Φτιάξαμε μοναστήρι με τη βοήθεια της Παναγιάς μας". Και αναρωτήθηκε για την περίπτωση της Βατοπαιδίου: "Μπορεί ο καλόγερος να σκέφτεται έτσι; Γιατί αν σκέφτεται έτσι ο καλόγερος, ο άλλος κόσμος έξω πρέπει να σφάζεται".
Το παράδειγμα του γέροντος Δοσιθέου δεν το ακολούθησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ… Δυστυχώς για τον ίδιο και τους… κυβερνώντες, έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες . Και ευτυχώς για όσους μένουν στην περιοχή της Αγίας Τρίαδας, ο Δοσίθεος δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Εφραίμ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια οφειλόμενη απάντηση στον αναιδώς αμετροεπή
και αηθώς λαϊκίζοντα Ηγούμενο της Τατάρνης
Αρχιμ. Δοσίθεο
στα πολλά και διάφορα μαργαριτάρια, που είπε σε εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο Πατροκοσμάς 106,3»

....Πάλι -οίμοι!!!- ξανακτύπησε ο περιλάλητος και περιβόητος , ο περιδιαβαίνων γην τε και θάλλασσαν ανά μήνα Ηγούμενος της Τατάρνης -ο περιπλανώμενος Ηγούμενος, ο Ταξιδευτής, ως λέγεται, που το 1/3 απ’ τις μέρες του- και αν...- το ζει στο Μοναστήρι του, το ένα τρίτο ταξιδεύοντας και πίνοντας όλο το Βόσπορο και περιδρομιάζοντας στις ταβέρνες του Βοσπόρου, που τις ξέρει όπως και τις Εκκλησιές της Πόλης και μπράβο του!!!! και το 1/3 γυρίζοντας στην Αθήνα και ξεκοιλιαζόμενος στο φαί στα ταβερνεία Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων μετά τις ολιγομελούς μικτής ταξιδιωτικής Συνοδείας του και της ουράς του, του εν Αθήναις τάχα δοκίμου-ανηψιού του.
Και μίλησε ο τα πάντα, ως Θεός γινώσκων, Γέρων Δοσίθεος, ο πολύς και πλατύς ο πλατυτέραν ουρανών έχων την γαστέρα ...
και τι είπε; επέπλευσε πάλιν, ωσεί «σκατούλα» στο Βόσπορο και μας διαβεβαίωσε ότι είναι «ο όντως Καλόγερος» το απόσταγμα της πατερικής καλογερικής!!!!
Όλα τα ξέρει, όλα τα γνωρίζει, για όλα έχει γνώμη αλάνθαστη, εκφράζει πατερικές θέσεις ...θέσφατη άποψη και τελεσίδικη κρίση -είναι κάτι σαν τούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων τα λεγόμενα του- και απαιτεί και προσπαθεί με τη βοήθεια της «μέντορός» του....γνωστής ευσεβούς Κυρίας εκδότριας των Αθηνών.... να γίνει αποδεκτός και να ομιλεί από καθέδρας ως ο Πάπας της Ορθοδοξίας...
Μίλησε λοιπόν και για το θέμα Βατοπαιδίου, ως ειδήμων!
Και μας είπε –ανερυθριάστως ομολόγησεν- ότι απεμπόλησε την περιουσίαν της Μονής Του – ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!! το λες κιόλας και δεν ντρέπεσαι- για να μη μαζέψει –λέει- κατάρες Χριστιανών, δηλ. αθεόφοβων καταπατητών ιερών κτημάτων-βακουφίων- που δεν έχουν ιερό και όσιο και άρπαξαν τα Μοναστηριακά τα αφιερωμένα στο Θεό κτήματα (το Μετόχι της Μονής του την Αγία Τριάδα Αγρινίου και τα γύρω αρπαχθέντα 7 στρέμματα)... Φίλος προσκαίρως γενόμενος των ανθρώπων εκέρδισεν μισομοναχικήν ετικέτταν και δεν το κατάλαβε, αλλά καυχάται ως άφρων!!!
Δεν μάζεψε κατάρες Χριστιανών, αλλά μάζεψε πάνω του τις κατάρες των Πατέρων και τις αρές των Κτητόρων της Μονής του και των ευεργετών και αφιερωτών των κτημάτων Αυτής, που τα άφησε, ως κατάρα στους αθεόφοβους καταπατητές...
Ασφαλώς, κύριε Ηγούμενε, κανενός Μοναχού δεν είναι η Μοναστηριακή περιουσία, είναι της Εκκλησίας και του Λαού του Θεού, που μπορεί να την παραλάβει ως ευλογία από το Μοναστήρι, το κάθε Μοναστήρι, και όχι να την αρπάξει βιαίως και στανικώς... γιατί τότε η αρπαγή γίνεται κατάρα... Γιατί το ξεχνάτε αυτό άγιε Ηγούμενε, όταν κάνετε λαϊκισμό στις Ραδιοφωνικές εκπομπές και στις τηλεοράσεις και στις συνεντεύξεις (αλήθεια! μήπως...λέμε μήπως.... δεν πρέπει οι Μοναχοί να δίνουν συνεντεύξεις και να κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές, οπού εκτρέφεται η φιλαυτία και εκτρέπεται πλειστάκις ο Καλόγερος σε φληναφίες και παρασύρεται από τη γοητεία του λόγου του;)
«Αυτά όλα δεν είναι έξω από την Καλογερική»;;;; ερωτάται: Δεν γίνατε Καλόγερος κυρ-Δοσίθεε γιά να σώσετε την ψυχή Σας και βέβαια ούτε να τρέχετε στο Δικαστήρια, αλλά ούτε στα Ραδιόφωνα και στις εκπομπές και στις αλλεπάλληλες εκδρομές.... Εκτός αν άλλους τους τρέφουν τα Δικαστήρια και άλλους οι βόλτες και τα Ραδιόφωνα και τα τσιμπούσια...Όμως, γιατί τα μεν είναι επιλήψιμα...τα δε όχι;;;; ή μάλλον όχι και τόσο; Εδώ πρόκειται για «της κοσμικής συνηθείας το θράσος»!!!!!!!
Πάντως συγχαρητήρια ειλικρινώς και άξιος ο μισθός σου άγιε Ηγούμενε, που πρωτόρθες στο Μοναστήρι σου και κοιμήθηκες στη Ροδιά από κάτω, μπράβο σου!!!
Επίσης μπράβο σου που το αναστήλωσες και το έφτιαξες το Μοναστήρι σου! και βεβαίως καλά και άγια έκανες (αν και για την αρχιτεκτονική του και την αισθητική του, ας μην πολυκαυχιέσαι... πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60 έφτιαξες και όχι Μοναστηριακό κτίσμα για να λέμε και την αλήθεια) κανείς δεν σου λέει τίποτα, όμως όφειλες παράλληλα να περιφρουρήσεις την περιουσία της Μονής σου και την παρακαταθήκη των Πατέρων-Κτητόρων, η οποία ασφαλώς σήμερον είναι σού -ως παροίκου- αύριον ετέρου και ουδέποτε ουδενός....Ή τουλάχιστον να σιωπάς αντί να καυχάσαι... Διότι μπορεί μεν σήμερον, άγιε Ηγούμενε, πολυπράγμων και πολυσχιδέστατε, νάσαι μόνος σου στο Μοναστήρι ή με ελάχιστους αδελφούς και να σε φτάνουν όσα έχει... αύριο όμως, δεν ξέρεις τί ετοιμάζει ο Θεός για το Μοναστήρι σου, μπορεί να παραστεί χρεία: ανακαινίσεως, ανοικοδομήσεως, νέων υποδομών.... κοινοβίασεως πολυμελούς Αδελφότητος... και τότε ερωτάσαι: πού είναι αυτά, που εξασφάλισαν οι Κτήτορες; Πού είναι αυτά που έπρεπε ως Ηγούμενος και ως Υπεύθυνος να φυλάξεις;
Αν ήσουν απλός υποτακτικός- Μοναχός τότε να κοίταζες την Καλογερική σου, όμως είσαι Ηγούμενος, έγινες Ηγούμενος για να παραφυλάττεις «φυλακές ημέρας και νυκτός» και να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα και δίκαια της Μονής σου, αφού πρέπει κατά τη λαϊκή ρήση: «το Μοναστήρι νάναι καλά...».
Και επειδή δε, είσαι πρόχειρος και έτοιμος στους ψόγους για τούς άλλους Μοναχούς και Ηγουμένους της εποχής μας, (μήπως άραγε, Γέροντα πολιέ Δοσίθεε είσαι φιλοκατήγορος; κάτι τέτοιο μυρίζει...) Και επειδή συνηθίζεις να κατηγορείς για οικονομικές και εταιρικές και εμπορικές δραστηριότητες τούς αδελφούς σου, αλήθεια η εμπορική δραστηριότητά σου μέσω συγγραφής, εκδόσεως και πωλήσεως, δηλαδή του εμπορίου βιβλίων ποικίλου θρησκευτικού περιεχομένου που επιδίδεσαι, είναι εκτός ελέγχου; Ευρίσκεται εις το απυρόβλητον, ως θέλεις νάσαι και Εσύ ολόκληρος; Άραγε έχεις συστήσει κατά νόμον εκδοτικό Οίκο-Εταιρεία στο όνομα της Μονής σου για εκδοτικές δραστηριότητες; (Όχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή ή γράφεις στα βιβλία σου: «Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας».
Ερωτάσαι λοιπόν: Έχεις κάνει έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ, ως είναι ηθικόν!!!!!! και νόμιμον; Πώς άγιε Πατέρα διακινείς τα βιβλία σου; Με θεωρημένα τιμολόγια; Τα κέρδη εκ του εμπορίου βιβλίων άραγε μπαίνουν ή εγγράφονται στον Προϋπολογισμό και Απολογισμό και στην Οικονομική διαχείριση της Μονής σου; Η μήπως θεωρούνται και είναι προσωπικά σου έσοδα; Δηλώνονται αυτά στην Εφορεία; Έτσι για να ξέρουμε...για να μην είναι μόνο ο Εφραίμ του Βατοπαιδίου, ο Σπυρίδων της Ναυπάκτου, ο Μάξιμος του Ολύμπου, που νόμιμα έχουν εμπορικές Εταιρείας στις Μονές του -όχι προσωπικές- και να μην τρώνε όλη τη βροχή του ονειδισμού μόνον αυτοί;;;; Ενώ Εσείς με έσοδα από βιβλία ταξιδεύετε, αμεριμνείτε περί της περιουσίας της Μονής Σας και συνάγετε τοιουτρόπως τας πολλάς αράς και τους αναστεναγμούς και γογγυσμούς των προκατόχων Υμών....
Άγιε Ηγούμενε, σταμάτα πια... έγινες γραφικός... σε κοροϊδεύει πας εχέφρων, άφησε την πολυξερωσύνη, τις οδηγίες, τις συνταγές, το φτηνό Λαϊκισμό και τη χειραγωγία του λαού με τις Ραδιοφωνικές εκπομπές με εκείνη τη χαζοχαρούμενη τη Σμαραγδή Καράγιωργα...αρκετά μας βάλατε μέσα μας.......... Χριστό και Ελλάδα!!!!. Και σκέψου και μίλα λίγο, λιγότερο...αλλά τουλάχιστον εκκλησιαστικά και όχι μονοφυσιτικά και ευσεβιστικά...
Είναι γεγονός από την σκόπιμη καθοδήγηση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων και από τη σκοπιμότητα της πολιτικής σκανδαλίστηκε ο Λαός! ...όμως ποιός Λαός σκανδαλίστηκε μήπως ο ευσεβιστικός όχλος και τα ξέφτια των οργανώσεων, αλλά μήπως και από τον Χριστό ο Λαός σκανδαλισμένος δεν ήταν κάθε φορά, που χειραγωγούσαν την κοινή γνώμη οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι;;...
Άρα των φρονίμων ολίγα Άγιε Ηγούμενε ... ολιγώτερα ........ας φύγωμεν λοιπόν το απηνές και μισάνθρωπον και μισάδελφον Πάτερ μου και ας ζηλώσωμεν την σύνεσιν, την σιωπήν, τό καρτερές και μακρόθυμον....

Υστερόγραφο: Διαβάστε Άγιε Καθηγούμενε τη Διάταξη του Ιδρυτού της Μονής σας μήπως και έλθετε σε συναίσθηση… Εκτός και αν τα Κτητορικά Τυπικά και οι Μοναχικές Υποτυπώσεις και Διατάξεις των Πατέρων σας δε σας λένε τίποτα οπότε να κατανοήσουμε ότι έχετε καταστεί πλέον ενδεής φρενών…




Σας λένε κάτι Γέροντα όλα τούτα;;; Εκείνοι τι έκαμαν για το Μοναστήρι σας;;; Μήπως δεν ήταν οι «σπουδάζοντες επί τη βελτιώσει και αυξήσει αυτού»;;; Εσείς τι κάματε Άγιε Γέροντα;;; «Σκορποχώρι» κατά το κοινώς λεγόμενον… Και καυχάσθε κιόλας!!!


Nisafi Pia.....