Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ο Εφραίμ εκθέτει τον Δούκα

Ο Εφραίμ εκθέτει τον Δούκα


πηγή: www.ethnos.gr
22/10/2008

Σαφείς υπαινιγμούς ότι με τη γνωμοδότηση που επικύρωσε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Π. Δούκας, κρίθηκε αμετάκλητα η ύπαρξη της κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου στις επίμαχες εκτάσεις στη Βιστωνίδα, περιέχει έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που παραδόθηκε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνας που διενεργεί για το «κλείσιμο» της δίκης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης (τον Ιούνιο του 2004), όταν η Μονή απέσυρε εκ των υστέρων την αγωγή της.

Ταυτόχρονα ο ηγούμενος Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του μοναχός Αρσένιος απέφυγαν να εμφανιστούν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, αλλά κατέθεσαν υπόμνημα-«συγχωροχάρτι» για τους εαυτούς τους, αν και ομολογούν ότι έκαναν τηλεφωνήματα στην πρόεδρο του δικαστηρίου μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο μεν Αρσένιος λόγω της φημολογίας από παράγοντες εχθρικούς προς τη Μονή, ότι το Δημόσιο θα κέρδιζε τη δίκη, ο δε Εφραίμ για να «εκφράσει προσωπικώς, ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της Μονής, τον απόλυτο σεβασμό της Ι. Μονής προς το υψηλό έργο της προέδρου και του δικαστηρίου»!

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει, πάντως, το έγγραφο που περιέχεται στο υπόμνημα των μοναχών και κατατέθηκε στον αντεισαγγελέα ΑΠ Αν. Κανελλόπουλο (που διενεργεί τη σχετική έρευνα), το οποίο υπογράφει ο προαχθείς τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση σε πρόεδρο του ΝΣΚ Αλ. Τζεφεράκος, ο οποίος μετείχε το 2004 και στη σύνθεση του ΝΣΚ που συμφώνησε να «κλείσει» η δίκη, αφού η Μονή απέσυρε την αγωγή της 6 μήνες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Απάντηση στη Βουλή
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος ΝΣΚ υποστηρίζει ότι το «κλείσιμο» της δίκης με το κοινό πρακτικό που έκαναν οι δύο πλευρές ήταν μία επωφελής ενέργεια για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Εξηγεί ότι το Δημόσιο είχε ζητήσει στις 11-11-03 να αναβληθεί η δίκη, γιατί ο τ. υφυπουργός Οικονομικών είχε αναπέμψει για επανεξέταση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων (ΓΣΔΚ) όλες τις γνωμοδοτήσεις για το ζήτημα της κυριότητας και σημείωνε ότι αναμενόταν νέα γνωμοδότηση (απόφαση) που θα έκρινε αμετάκλητα την ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων κυριότητας.

Οταν το τμήμα του ΝΣΚ συμφώνησε στο «κλείσιμο» της δίκης, ο πρόεδρος ΝΣΚ παρατηρεί ότι «είχε πλέον εκδοθεί η γνωμοδότηση του ΓΣΔΚ (σ.σ.: πάλι υπέρ της Μονής), η οποία έγινε αποδεκτή με απόφαση του αρμόδιου τότε υφ. Π. Δούκα και η οποία, κατά τους ισχυρισμούς του ίδιου του Δημοσίου, θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι έκρινε αμετάκλητα την ύπαρξη κυριότητας της Ι. Μονής επί της επιδίκου εκτάσεως».

Η επισήμανση αυτή, αν και γίνεται για να δείξει ότι ωφελήθηκε το Δημόσιο με το «κλείσιμο» της δίκης, εντούτοις αφήνει εκτεθειμένη τη σημερινή κυβέρνηση στο ότι εκείνη επικύρωσε αμετάκλητα την κυριότητα της Μονής.

Αποδυναμώνει δε την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί συνεχώς η κυβέρνηση ότι το θέμα της κυριότητας είχε κριθεί οριστικά υπέρ της Μονής με τις υπουργικές αποφάσεις επί ΠΑΣΟΚ, αφού σημειώνεται ότι ο Απ. Φωτιάδης είχε αναπέμψει το θέμα για επανεξέταση και οι τελικές υπογραφές μπήκαν από τον Π. Δούκα μετά τη γνωμοδότηση του ΓΣΔΚ, για να ακολουθήσουν αργότερα και οι ανταλλαγές.

Στο υπόμνημά τους, που υπέβαλαν στην Εισαγγελία ΑΠ, ο Εφραίμ και ο Αρσένιος υποστηρίζουν ότι δεν υπέπεσαν σε κανένα παράπτωμα σε σχέση με τη δίκη που «έκλεισε» και η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.

Ο Αρσένιος εξαπολύει μάλιστα σφοδρή επίθεση κατά του μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και τοπικών παραγόντων υποστηρίζοντας ότι προσπάθησαν με αθέμιτο τρόπο να επηρεάσουν το δικαστήριο, με τηλεφωνήματα και επιστολές που είχαν απειλητικό περιεχόμενο, γιατί μιλούσαν για σκάνδαλο, ποινικές ευθύνες των μοναχών κ.λπ., τα οποία τα αποδίδει στην έχθρα που τους διακατέχει έναντι της Μονής Βατοπεδίου.

Σημειώνει μάλιστα ότι όλοι αυτοί συστηματικά επιχειρούσαν να διεγείρουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής κατά της Μονής και προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν την πολιτεία να βλάψει τα δίκαιά της.

Και υποδείξεις...
Ετσι, μέσα στο κλίμα φόβου που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ετερόκλητοι, πλην ισχυροί, παράγοντες για να επηρεάσουν δυσμενώς για τη Μονή την έκβαση της δίκης -όπως περιγράφεται στο υπόμνημα- ο Αρσένιος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του δικαστηρίου, γιατί γνώριζε ως μάρτυρας την υπόθεση και είχε σπουδάσει και Νομικά!

Κάνει μάλιστα υποδείξεις στην Εισαγγελία ΑΠ να στραφεί η έρευνα εναντίον του μητροπολίτη και των τοπικών παραγόντων, που τηλεφώνησαν και αυτοί στην πρόεδρο. Για τον Εφραίμ υποστηρίζει ότι, όταν του ανέφερε την πρωτοβουλία του, είπε και εκείνος να της μιλήσει σε επόμενο τηλεφώνημα ως έμπρακτη έκφραση σεβασμού της Μονής προς το δικαστικό λειτούργημα.

Εξηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας, σχετικά με τη διαφημιστική προβολή της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 στο περιοδικό «Πεμπτουσία» και αντίστροφα, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης και Μ. Μπόλαρης.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο περιοδικό, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», φαίνεται να αποτελεί τον «βραχίονα» της Μονής Βατοπεδίου, η οποία φέρεται και να βρίσκεται πίσω από την έκδοσή του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: