Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

πηγή: www.ethnos.gr
22/10/2008

Να μην τεθεί θέμα αποστολής Εξαρχίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη Μονή Βατοπεδίου αποφάσισε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους.

Οι αντιπρόσωποι τριών Μονών -Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Παντοκράτορος- που είχαν προτείνει την αποστολή της Εξαρχίας, ώστε να εξετάσει επιτόπου το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, έκαναν πίσω κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν διαπίστωσαν ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα συγκέντρωνε το 50+1 των ψήφων που ήταν απαραίτητο.

«Προκρίναμε να μην τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, γιατί δεν συγκεντρωνόταν η απόλυτη πλειοψηφία και σε μια τέτοια περίπτωση θα έβγαινε κερδισμένη η Μονή Βατοπεδίου», δήλωσε στο «Εθνος» ένας από τους αντιπροσώπους που πήραν μέρος στη σύναξη.

Ο αντιπρόσωπος του Βατοπεδίου π. Ευδόκιμος κατέθεσε 9σέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις της Μονής, το οποίο καταλήγει με την πρόταση να επιστρέψει αυτή όλα τα ακίνητα που έχει πάρει ως ανταλλαγή για τη λίμνη Βιστωνίδα -σύμφωνα με πληροφορίες εξαιρούνται περίπου 30 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία ήδη έχουν χτιστεί μεζονέτες- και να της επιστραφούν οι εκτάσεις της Βιστωνίδας.

Η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα έντονη και σε υψηλούς τόνους.

Περισσότερο επικριτικοί ήταν οι αντιπρόσωποι των Μονών Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, που κατηγόρησαν τη Μονή Βατοπεδίου ότι διέπραξε μια σειρά από ατοπήματα, όπως παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, ενώ δεν ήθελε μόνο να της δοθεί η λίμνη, αλλά επιδίωξε να αποκτήσει με ανταλλαγές μεγάλες εκτάσεις του Δημοσίου και στη συνέχεια προχώρησε σε αγοραπωλησίες αυτών.

Μερίδα αντιπροσώπων υποστήριξε ότι επειδή το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ζήτησαν να μη ληφθεί καμία απόφαση.

Τελικά η Ιερά Κοινότητα, που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι, αποφάσισε να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη και να εγκρίνει την επιστολή που θα αποσταλεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην οποία θα περιγράφονται όλα όσα έχουν γίνει κι έχουν διαμειφθεί στις τελευταίες συνάξεις αναφορικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

«Συγκλονισμένος» από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι θα περιμένει την εξέλιξή της για να πάρει θέση και αποφάσεις.

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: