Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το ράσο παίζει με το διαχωρισμό

πηγή: www.enet.gr
19/10/2008

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Μια ακόμη «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Αφορά το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, ένα θέμα που πηγαινοέρχεται στα γραφεία των πολιτικών και στα έδρανα της Ιεράς Συνόδου, αρκετά χρόνια τώρα. Αλλοτε εμφανίζεται ως «φόβητρο», άλλοτε προβάλλεται ως αναγκαιότητα και άλλοτε χρησιμοποιείται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ξεναγούνται από τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χρ. Ζερεφό.
Αυτό έπραξε τις τελευταίες μέρες ο πολέμιος κάθε σκέψης διαχωρισμού, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, που ξεσπάθωσε: «Από το Βατοπέδι έφθασαν μερικοί στο χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, διότι αυτός είναι ο κύριος στόχος τους. Η σφοδρή επιθυμία τους. Να διαλύσουν διοικητικά την Εκκλησία και να κατατεμαχίσουν τον ελληνισμό».

Θεωρείται βέβαιο πως ο «ιερός μακεδονάρχης» θα επικεντρώσει πλέον τα πυρά του προς αυτή την κατεύθυνση και απομένει στον αρχιεπίσκοπο να «μαζέψει» τα πράγματα.

Εδώ και χρόνια ο Ιερώνυμος έχει δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, τονίζοντας τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας: «Η επανεξέταση, η εμβάθυνση και η κατοχύρωση των διακριτών αυτών διοικητικών ρόλων δεν βλάπτουν», σημείωνε σε άρθρο του.

Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρμαχος του χωρισμού, έστω και αν κάποια στελέχη της θα ήθελαν την Εκκλησία πιο περιορισμένη στα του οίκου της. Ελάχιστοι όμως από την κυβερνώσα παράταξη, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, θα άνοιγαν τώρα μια τέτοια «πληγή» που σχετίζεται με εκλογικό κόστος. Στα κόμματα της αριστεράς ίσως απομένουν οι όποιες πρωτοβουλίες, με τον ΣΥΝ να πρωτοστατεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Απόψεις τριών μητροπολιτών

Στην Ιεραρχία ελάχιστοι είναι υπέρ του διαχωρισμού. Λίγοι, ωστόσο, συντάσσονται με τις «επιθετικές» απόψεις του Ανθίμου. Οι περισσότεροι προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους ή να σιωπούν.

*Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος δήλωσε στην «Κ.Ε.»: «Θεωρώ ότι δεν θα ζημιώσει την Εκκλησία ο διαχωρισμός, εάν γίνει υπό όρους που θα διασφαλίζουν την ενότητα του λαού, χωρίς κραδασμούς και με αμοιβαιότητα στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα Εκκλησίας-Πολιτείας».

*Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έχει διαφορετική άποψη: «Το θέμα αυτό είναι αφενός ένας μύθος και αφετέρου ένα ιδεολόγημα. Είναι μύθος διότι κανένας σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να κινείται χωριστά, ως κράτος εν κράτει. Το σωστό είναι η οριοθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας και κρατικής διοικήσεως. Είναι δε ιδεολόγημα, διότι χρησιμοποιείται κατά καιρούς για πολιτικές σκοπιμότητες. Κανένας δεν θέλει ανεξάρτητη, ανέλεγκτη Εκκλησία, διότι τη φοβάται».

*Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σημειώνει, από την πλευρά του, χαρακτηριστικά: «Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει απλά περιγράφει ένα χώρο κοινών δράσεων, με τον οποίο διασφαλίζεται και διαφυλάσσεται η αξιόπιστη μορφή επικοινωνίας και σχέσεων μεταξύ των δύο θεσμών σε κοινές δράσεις. Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ποτέ δεν σχηματοποιούνται στις διαπιστωτικού τύπου ενέργειες της Πολιτείας προς την Εκκλησία ή με τη συνύπαρξη πολιτικών και εκκλησιαστικών προσώπων σε δημόσιες τελετές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: