πηγή: www.romfea.gr
16/10/2008
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ - Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος θα βρίσκεται πλησίον μας την 1η Νοεμβρίου, προσκεκλημένος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Νέας Υόρκης, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα»
μιλά για το σκοπό της επίσκεψής του, την Ομογένεια, το Σκοπιανό, την Εκκλησία της Ελλάδος και τον νέο της προκαθήμενο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το Βατοπαίδι, την καύση των νεκρών και την ομοφυλοφιλία.
Αναφορικά με την έλευσή του είπε ότι «έρχομαι με όλη τη διάθεση και την αγάπη της επικοινωνίας, της κατανοήσεως, και ταυτόχρονα με όλο τον οπλισμό που μας έχει δώσει εδώ ο προβληματισμός μας και οι αγώνες μας για το Σκοπιανό που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εδώ και χρόνια και το οποίο είναι μία πρόκληση με πολλές πιθανές δυσχέρειες στο μέλλον εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από τώρα».
Όταν ρωτήθηκε με ποια λύση θα είναι σύμφωνος, είπε «δώστε τους όποιο όνομα θέλετε, εκτός από το να έχει μέσα τον όρο Μακεδονία».
Όπως ανέφερε, «τώρα ακούμε άλλη πρόταση του κ. Νίμιτς «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» γιατί νομίζει ότι υπάρχει και Νότια, και για να μην προκαταλάβουμε κανέναν είναι μία πρόταση προς διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι και οι πολιτικοί άνδρες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» και συμπλήρωσε «άκουσα τον Γεώργιο Παπανδρέου που είπε ότι αυτό δεν μας ικανοποιεί».
Αναφορικά με τη Μονή Βατοπαιδίου, επεσήμανε ότι «η Μονή έκανε ένα μεγάλο λάθος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιοποιήσεως της ακινήτου περιουσίας της, διότι το θέμα αυτό προκαλεί ως εκ του μεγέθους των χρηματικών ποσών που αντιπροσωπεύουν τα κτίρια και τα ακίνητα», ενώ στην ερώτηση τι θα συνιστούσε στον ηγούμενο Εφραίμ, τόνισε ότι «το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη, και επίσης το κράτος αρχίζει τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επανέλθουν όλα τα ακίνητα στην προηγούμενη κατάσταση και για τη Μονή και για το κράτος, αλλά εκεί ενδεχομένως θα δημιουργηθούν νομικά προβλήματα που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν διότι φαίνεται ότι τα συμβόλαια είναι νόμιμα».
Σχετικά με το αν θα πρέπει να παραιτηθεί ο ηγούμενος, υπογράμμισε ότι «δεν θέλω να μιλήσω επ' αυτού διότι η δικαιοδοσία είναι στο Φανάρι».
Στην ερώτηση πώς γίνεται μέσα στη μία, ελεύθερη, ενιαία Ελλάδα να υπάρχουν πέντε διαφορετικά διοικητικά συστήματα, και μήπως αυτό είναι αναιρετικό της ίδιας της ενότητας της Εκκλησίας, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε πως «αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, έχει αντιμετωπιστεί κατά καιρούς, αλλά αυτά όλα γίνονται διότι είναι η οφειλή και ο σεβασμός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο που πρέπει να έχει ζωντανούς δεσμούς με την πατρίδα και να έχει και ποίμνιο».
Για το αν είναι καιρός να γίνει μετακόμιση του Πατριαρχείου ή και μία δεύτερη έδρα εκτός Τουρκίας, είπε ότι «επ' αυτού δεν μπορώ να σας απαντήσω, νομίζω όμως ότι δεν έχει έλθει τέτοιος καιρός».
Η γνώμη του για την ομοφυλοφιλία και μάλιστα στον κλήρο, είναι κάθετη. «Όπως έλεγαν και στο ΠΑΣΟΚ παλιά, κάθετη, δηλαδή είναι κάθετη η άρνηση και η απέχθειά μου πάνω σ' αυτό το θέμα, διότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στη ζωή της Χριστιανικής κοινωνίας τέτοιο θέμα», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «είναι απολύτως καταδικασμένο από την Αγία Γραφή και τους ιερούς κανόνες, πολύ περισσότερο εάν αφορά τις τάξεις του κλήρου, είναι αλλόκοτο».
Μιλώντας για τους ομογενείς, είπε ότι «ομολογώ πως το φρόνημά τους, η αγάπη τους για την πατρίδα, το ενδιαφέρον τους για τα κοινά, ο σεβασμός τους στην Εκκλησία και η θερμουργός αγάπη τους για τους φιλοξενουμένους τους, είναι κάτι το οποίο μας εξοπλίζει για να έλθουμε εδώ και να μιλήσουμε για το φρόνημα των συμπατριωτών μας που ομολογουμένως σήμερα ο εκτός των συνόρων Ελληνισμός είναι μία μεγάλη και ισχυρή δύναμη αν αξιοποιηθεί καλά για τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας και τα οποία είναι πολλά».
Όταν ρωτήθηκε σε τι πορεία βρίσκεται η Εκκλησία, καθώς έχουν περάσει οκτώ μήνες από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην οιακοστροφία της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι «είναι δύσκολο το ερώτημα, αλλά θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία σύγκριση με την πρότερη κατάσταση όταν ήταν στην οιακοστροφία ο μακαριστός Χριστόδουλος και πώς στη συνέχεια βρεθήκαμε σε μία άλλη κατάσταση και ατμόσφαιρα.
Αγαπώ και τιμώ όλα τα πρόσωπα, όλους τους αρχιερείς και όλους τους λαϊκούς και τους ανθρώπους της Εκκλησίας και ιδιαίτερα αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα της Εκκλησίας, αλλά πρέπει να πούμε την αλήθεια πως πιθανόν ο λόγος του Χριστοδούλου να είχε σε ορισμένες περιπτώσεις μία ένταση υπερβολής ή μερικές ακραίες εκδηλώσεις που έκανε μερικούς σχεδόν να φοβούνται.
Εκείνο το οποίο απέμενε και απέμεινε, φάνηκε από το πώς αντέδρασε και τίμησε όλος ο ελληνικός λαός τον Χριστόδουλο όταν αρρώστησε κι έφυγε από αυτό τον κόσμο. Παρέλειψε τα σημεία των υπερβολών και κράτησε τη μεγάλη αγάπη του στην ελληνική κοινωνία, στην πατρίδα και την Εκκλησία και προ πάντων την ειλικρίνεια με την οποία μιλούσε», είπε.
Και συνέχισε: «Τώρα, εγώ εκτιμώ και αγαπώ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια από τότε που ήμαστε λαϊκοί, είναι δύο-τρία χρόνια μικρότερος από εμένα, αλλά ήλθε όχι όπως τον περιμέναμε».
Στην ερώτηση πώς τον περιμένατε, είπε ότι «περιμέναμε να έχουμε μία άλλη τακτική, αλλά όχι σ' ένα επίπεδο σιωπής, ιδίως τον πρώτο καιρό, αλλά και τώρα». Απεκάλυψε ότι «τον παρεκάλεσα στη Σύνοδο και του είπα σας παρακαλώ να ομιλείτε και είμαι διατεθειμένος και να σιωπήσω, προκειμένου να ομιλήσετε εσείς, διότι η επικαιρότητα των προβλημάτων το επιβάλλει να ομιλούμε διότι πρέπει να ενισχύουμε το φρόνημα του λαού μας».
Σχετικά με το πού αποδίδει αυτή την αλαλία, ο κ. Άνθιμος εξήγησε ότι «είναι μία τακτική του είδους διατηρείστε χαμηλούς τόνους και θα έχουμε και από τους απέναντι, εννοώ τους αμφισβητίες, χαμηλούς τόνους.
Το μόνο που αναγνωρίσθηκε προχτές ήταν όταν ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν θα είμαι στη Βουλή για τον Αγιασμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τιμώ και δεν αγαπώ τον Αρχιεπίσκοπο που είναι πράος και ήσυχος άνθρωπος, διότι όλους αυτούς τους περί τον Αλαβάνο και τον άλλον τον Τσίπρα τους ενδιαφέρει να μην ομιλούμε, για να ομιλούν μόνο αυτοί, οπότε τους εξυπηρετεί αυτή η σιωπή και την επαινούν».
Αναφορικά με την καύση των νεκρών, υποστήριξε ότι «είμεθα κατηγορηματικοί σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Εάν ένας χριστιανός θέλει να καεί, ας φροντίσει με μία ληξιαρχική πράξη πριν πεθάνει να το ζητήσει κι εκείνοι που θα τον φροντίσουν, ας τον κάψουν. Μένει στην Εκκλησία να αποφασίσει, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν αυτός που δηλώνει ότι επιθυμεί να καεί θα τελεστεί σ' αυτόν η Νεκρώσιμη Ακολουθία; Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά αφού αρνείται την πίστη της Εκκλησίας» και συμπλήρωσε «εδώ έχουμε αναστημένο εκ νεκρών τον Χριστό, τι μπορούμε να βάλουμε δίπλα, μια χούφτα στάχτη»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου