Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Παραιτήθηκε λόγω Πατριαρχείου από τις ανταλλαγές

πηγή: www.enet.gr
20/10/2008

Με την επιστολή-παραίτηση της Μονής Βατοπεδίου από όλες τις ανταλλαγές -κι από αυτές ακόμη που πέρασαν στα χέρια «καλόπιστων τρίτων»- η Κοινότητα του Αγίου Ορους απαντά στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ενημέρωση και απομακρύνει τη «βάσανο» συζήτησης σε βάθος στο αίτημα πρόσκλησης Εξαρχίας που έθεσαν οι Μονές Λαύρας Ιβήρων και Παντοκράτορος.


Η παραίτηση αποφασίστηκε με τους νομικούς συμβούλους του μοναστηριού στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Ακολούθησε η συζήτηση με τους «καλόπιστους τρίτους», οι οποίοι πήραν το ακίνητο στους Θρακομακεδόνες και τα 72 οικόπεδα της Θεσσαλονίκης και δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ακίνητά τους με το τίμημα που είχαν καταβάλει για να τα αποκτήσουν, εκτός από τα 30 οικόπεδα που έχουν χτιστεί.

Για αυτά, το μοναστήρι θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο το τίμημα που εισέπραξε. Τα άλλα ακίνητα -η καπναποθήκη στην Καλαμαριά, τα δύο ακίνητα της Αττικής, τα ακίνητα στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας και τα ακίνητα στην Ουρανούπολη που δεν μεταβιβάστηκαν, επιστρέφονται.

Για τις επιστροφές αυτές, το μοναστήρι δεν θέτει καμία προϋπόθεση αναγνώρισης της κυριότητάς του στη Βιστονίδα λίμνη και στα 27.000 στρέμματα της παραλίμνιας περιοχής. Την αναγνώριση της ιδιοκτησίας στη λίμνη και στην παραλίμνια έκταση, από την οποία δεν παραιτείται η μονή, θα τη διεκδικήσει στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.

Μ' αυτήν την επιστολή, οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Ορους φρονούν ότι οδηγούνται τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την οποία είχαν συστήσει στη Μονή Βατοπεδίου να κινηθεί και προηγουμένως, αλλά η μονή έκρινε τότε διαφορετικά. Απαντούν μ' αυτήν την επιστολή οι μετριοπαθείς μονές και σε αυτούς που θέλουν να εμπλέξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σ' ένα θέμα σαν κι αυτό, με πολιτικές διαστάσεις, οδηγώντας το στην κατεύθυνση να στείλει Εξαρχία και το αφήνουν εκτός από το θέμα που έχει πάρει τις διαστάσεις που πήρε.

Υπενθυμίζουν πάντως ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής επαναφέρει στην επικαιρότητα την παραίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, να κινούνται εκπρόσωποι μονών και μοναχοί με διακριτικότητα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με πολιτικούς και κοσμικούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: