Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Δικαιοσύνην μάθετε...

πηγή: http://www.kathimerini.gr/
15/10/2008

Tου Παντελη Μπουκαλα

«Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»... Ναι, τον έχουμε ακούσει αρκετές φορές το λόγο του Ησαΐα. Αν μάλιστα τυχαίνει να είμαστε ιερωμένοι και μοναχοί, όχι απλώς τον έχουμε ακούσει αλλά τον έχουμε πει και σε άλλους, προτρέποντάς τους να τον ενστερνιστούν. Κι αν είμαστε δικαστικοί, βλέπουμε κάθε μέρα εικονισμένο τον Χριστό, τον «ήλιο της δικαιοσύνης», να μας επιτηρεί. Αλλά βέβαια, αν η συνείδησή σου δεν έχει πάρει τις αποφάσεις της, καμιά πιθανότητα δεν υπάρχει να την επηρεάσουν λόγοι προφητών, μοναχικά σχήματα, εικόνες και όρκοι. Και την παραίτηση των δύο εισαγγελέων που διενεργούσαν την προανάκριση για το Βατοπέδιο την επέβαλε η συνείδησή τους, εκείνο το «όριο αλλοτρίωσης» που έχουμε όλοι μέσα μας, αλλά επειδή έχει μεγάλο κόπο και πολλούς κινδύνους, δεν το θυμόμαστε πάντοτε.

Οι λόγοι της διπλής παραίτησης (και μάλιστα από το δικαστικό σώμα, όχι από μια υπόθεση) είναι αυτονόητοι για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι ένα σκάνδαλο με τέτοιο μέγεθος και τόσες πτυχές, όπως οι «αγοραπωλησίες» του Βατοπεδίου, έλαβε χώρα κατά τύχη ή επειδή κάποιοι δευτεροκλασάτοι γραφειοκράτες ενέδωσαν στον πειρασμό ή έδωσαν πίστη στον «καλό άνθρωπο του Θεού». Χωρίς σχεδιασμό (θεόπνευστο ή μαμωνόπνευστο), χωρίς υψηλή εποπτεία, χωρίς την εθελοτυφλία (τουλάχιστον...) ανθρώπων που μπορεί να δώσουν εντολές σε δευτεροκλασάτους γραφειοκράτες, χωρίς πολιτική ευθύνη εν ολίγοις, δεν είναι δυνατόν να ανταλλάξεις με πάνω από 260 λαχταριστά οικόπεδα του Δημοσίου μια λίμνη που δεν είναι καν δική σου και η οποία χαρακτηρίστηκε από το 1996 μη μεταβιβάσιμος βιότοπος.

Εντάξει, να αποδεχτούμε ότι οι μοναχοί έχουν τη θαυματουργική ικανότητα να πολλαπλασιάζουν μια λίμνη και να ανταλλάσσουν όχι το 100% της έκτασής της, αλλά το... 108%. Αφού ο κ. Εφραίμ αυτοσυστήθηκε σαν νέος εσταυρωμένος Χριστός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει τη χάρη να πολλαπλασιάζει τα στρέμματα, όπως ο Χριστός τους άρτους και τα ψάρια. Πρέπει όμως να βρεθούν και κάποιοι πρόθυμοι (ή εντεταλμένοι) να αποδεχτούν ότι το 100% άνετα γίνεται 108%. Και πρέπει να αποδεχτούν επίσης ότι ένα μοναστήρι θεμελιώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα πάνω σε σαθρά βυζαντινά χρυσόβουλα και φιρμάνια της Τουρκοκρατίας.

Τα θεμέλια της κυβέρνησης πάντως αποσαθρώνονται ραγδαία. Και χρειάζονται πάμπολλα θαύματα για να βγει δίχως τραύματα από το πεδίο με τα αγκαθωτά βάτα όπου πήγε κι έπεσε απ’ την πολλή της σιγουριά πως έγινε πια καθεστώς και τίποτε δεν την απειλεί. Οσοι έλεγαν να «πάμε στον εισαγγελέα», τι θα πράξουν τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: