Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ιερά «πάρε - δώσε» στο Άγιον Όρος

πηγή: http://ta-nea.dolnet.gr
20/10/2008

Απομονωμένος στο Άγιον Όρος σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ο ηγούμενος Εφραίμ, αναμένοντας τις
πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις, καθώς και τη σημερινή σύναξη των αγιορειτών μοναχών στις Καρυές, όπου θα ζητηθεί η αποστολή εξαρχίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Μονή Βατοπεδίου.

Oι μόνοι υποστηρικτές που παραμένουν στο πλευρό του είναι η κυπριακή αδελφότητα και οι περίπου εκατό μοναχοί που εγκαταβιούν στο Βατοπέδι, ενώ η πλειοψηφία των αγιορειτών μοναχών και κυρίως οι ηγούμενοι των Μονών Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας και Παντοκράτορος θεωρούν αναγκαία την απομάκρυνσή του από τον Άθω.

Όμως, εκτός από τους αγιορείτες, τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες, και οι απλοί προσκυνητές αποφεύγουν να επισκεφθούν τον τελευταίο καιρό τη Μονή Βατοπεδίου, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να αποστασιοποιηθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις. Έτσι, λιγότεροι από είκοσι επισκέπτες την εβδομάδα, κυρίως συγγενείς μοναχών στο Βατοπέδι, επικοινωνούν με το Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής για να εξασφαλίσουν διαμονητήρια, ενώ προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο εκατοντάδες επισκέπτες γράφονταν σε λίστες αναμονής και πολλοί χρησιμοποιούσαν ακόμα και «μέσον» στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν το μοναστήρι και να συναντήσουν τον ηγούμενο Εφραίμ.

Κλειστά στόματα
Ωστόσο, οι αγιορείτες μοναχοί κρατούν κλειστά τα στόματά τους και αποφεύγουν να συζητούν με τους προσκυνητές και τους επισκέπτες τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, Αντίθετα, οι ελάχιστοι υποστηρικτές των Βατοπεδινών λένε ότι ο Εφραίμ και η αδελφότητα των Κυπρίων περνούν κάποια δοκιμασία και πως σύντομα θα δικαιωθούν «ενώπιον των ανθρώπων με τη χάρη του Θεού». «Αν αποκόμισαν πλούτη, κριτής είναι μόνον ο Θεός. Ο καθένας βρίσκεται εδώ μέσα για να σώσει την ψυχή του», είπε στα «ΝΕΑ» ο μοναχός Επιφάνιος, ενώ ο ηγούμενος της Μονής Μεγίστης Λαύρας Πρόδρομος περιμένει από το Φανάρι να ξεκαθαρίσει αν ο Εφραίμ θα παραμείνει ή όχι στο Άγιον Όρος. «Ο Πατριάρχης είναι ο επίσκοπος και αν χρειασθεί θα γίνει ό,τι κριθεί καλύτερο», σχολίασε χθες.

Κοινό μυστικό
Εξάλλου, σε ολόκληρη τη Χαλκιδική είναι κοινό μυστικό ότι όσοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες διατηρούν «πνευματική» σχέση με κάποιον ηγούμενο ή μοναχό μπορούν ανενόχλητοι να ψαρεύουν στο Άγιον Όρος. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Βορειοελλαδίτες κυνηγούς, οι οποίοι συνδυάζουν τις προσκυνηματικές εκδρομές με πλούσιο κυνήγι αγριογούρουνων στα δάση του Άθω. Επίσης, συγκεκριμένοι ξυλέμποροι - πνευματικά «παιδιά» μοναχών υλοτομούν τα δάση με τις καστανιές και μεταφέρουν την ξυλεία εκτός Αγίου Όρους, οι αγιορείτες συνεργάζονται με συγκεκριμένη οινοποιία εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τις αναστηλώσεις των μοναστηριών και τα κατασκευαστικά έργα αναλαμβάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 το πολύ τρεις κατασκευαστικές εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη Χαλκιδική είναι χλιαρές και πολλές φορές ανύπαρκτες, αφού τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες και τους καλόγερους συνδέουν εδώ και δεκαετίες ο θρησκευτικός τουρισμός και το εμπόριο.

Η ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, απ΄ όπου αναχωρούν τα πλοία για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά και άλλες κωμοπόλεις στη χερσόνησο της Σιθωνίας (όπως ο Όρμος Παναγίας και ο Άγιος Νικόλαος) εξαρτώνται άμεσα από τις επισκέψεις τουριστών και προσκυνητών στο Περιβόλι της Παναγιάς. Ο περίπλους του Αγίου Όρους
Τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες σκάφη αναχωρούν καθημερινά από λιμάνια της Χαλκιδικής με τουρίστες για τον λεγόμενο «περίπλου του Αγίου Όρους». Τα πλοία πραγματοποιούν τον γύρο της χερσονήσου του Άθω, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων και οι επισκέπτες με κιάλια θαυμάζουν την αρχιτεκτονική των μοναστηριών και το μοναδικό τοπίο. Στις ημερήσιες εκδρομές με πλοίο, που διαφημίζονται από τα τουριστικά γραφεία, συμμετέχουν και γυναίκες οι οποίες κατά κάποιον τρόπο «παραβιάζουν» το άβατον.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες καταστήματα στις παραπάνω τουριστικές κωμοπόλεις πωλούν στους τουρίστες από εικόνες μέχρι κομποσκοίνια και θυμιάματα «προέλευσης Αγίου Όρους», ενώ σε πολλά ξενοδοχεία καταλύουν προσκυνητές που επιβιβάζονται στα καραβάκια για το Άγιον Όρος.
Φωτοβολταϊκά, e-mail και τζιπ

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ πέρασε τα τελευταία χρόνια τα... σύνορα του Αγίου Όρους, όπου οι περισσότεροι μοναχοί χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ενώ υπάρχουν και καλόγεροι, άριστα μυημένοι στην πληροφορική, οι οποίοι επικοινωνούν με τα εκτός Αγίου Όρους «πνευματικά τους τέκνα» με e-mail. Στο μεταξύ οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια (στο Άγιον Όρους δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ) αναγκάζουν τους μοναχούς να στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση φωτοβολταϊκών (φωτογραφία) και αιολικών συστημάτων, ενώ στις αναστηλώσεις των πετρόκτιστων κατασκευών οι κατασκευαστικές εταιρείες απασχολούν κυρίως εργάτες και τεχνίτες από την Αλβανία.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία είκοσι χρόνια διανοίχτηκαν δρόμοι σχεδόν σε όλα τα μοναστήρια και οι συγκοινωνίες πραγματοποιούνται με λεωφορεία, με αυτοκίνητα- «ταξί» τύπου τζιπ και μικρά «βαν». Μάλιστα, σε περίπτωση που οι επισκέπτες κάνουν το λάθος και ναυλώσουν ατομικά κάποιο «ταξί» θα πρέπει να πληρώσουν 50 και 60 ευρώ για απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: