Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ο... διαχωρισμός Εκκλησίας - Εφορίας

πηγή: www.enet.gr
18/10/2008

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών» αναγράφεται στους Μακαρισμούς Κυρίου του Ματθαίου. Στο μέλλον, όμως, αν πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου, ενδέχεται να ισχύει για την Εκκλησία και το πιο απλό «Μακάριοι οι πτωχοί», αφού σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σκοπεύει να «παραβεί το άβατο» και να περιορίσει τις «ιερές» φοροαπαλλαγές. (Οι περισσότερες από αυτές είχαν δοθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ως ευχαριστήριο δώρο στον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για την υποστήριξή του).


* Η συγκεκριμένη σκέψη δεν είναι όμως νέα για το ΠΑΣΟΚ που στο πρόσφατο παρελθόν είχε μελετήσει επανειλημμένα το θέμα. Σε σχετική πρόταση είχε καταλήξει το 2005 επιτροπή υπό την προεδρία της Μαρίας Δαμανάκη που όμως ουδέποτε επισημοποιήθηκε. Στην ελληνική Βουλή είχε φτάσει το 2005 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και των Φιλελευθέρων του Στέφανου Μάνου νομοσχέδιο της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας στην οποία περιλαμβάνονταν και μέτρα για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στο άρθρο 3 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλεπόταν ότι οι κάθε είδους δωρεές, εν ζωή ή αιτία θανάτου, καθώς και οι κληροδοσίες προς θρησκευτικές ενώσεις, να απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Οι θρησκευτικές ενώσεις να απαλλάσσονται από κάθε φόρο για τα εισοδήματα και τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούν κατά την επιδίωξη των θρησκευτικών σκοπών τους. Προτεινόταν όμως και να μην υπάγονται στην απαλλαγή αυτή εισοδήματα από εμπορικές δραστηριότητες, από χρεόγραφα και από εκμετάλλευση ακινήτων.

Προτεινόταν, επίσης, οι θρησκευτικές ενώσεις να δημοσιεύουν κάθε χρόνο τον ισολογισμό τους και να συντάσσεται κάθε χρόνο για την οικονομική διαχείρισή τους έκθεση από μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, περίληψη της οποίας να δημοσιεύεται με τον ισολογισμό.

* Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προτεινόταν να καθορίζονται το λογιστικό πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθούν οι θρησκευτικές ενώσεις και η κατηγορία των βιβλίων που αυτές θα πρέπει να τηρούν.

«Τότε όμως το ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει αποστάσεις από το νομοσχέδιο της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και σήμερα επαναφέρει την πρόταση», μας λέει ο λέκτορας Νομικής Σχολής Κομοτηνής κ. Γιάννης Κτιστάκης, που το 2005 είχε συμβάλει στη σύνταξη της πρότασης μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Η πρόταση αυτή ήταν αντιπροσωπευτική και ευθυγραμμιζόταν με όσα ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που στην πλειοψηφία τους φορολογούν αν και με ορισμένες απαλλαγές την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ στις απαλλαγές δεν υπάγονται τα εισοδήματα από εμπορικές δραστηριότητες, από χρεόγραφα και από εκμετάλλευση ακινήτων.

* Στην εισαγωγική έκθεση του νομοσχεδίου της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, υπογραμμίζει ο κ. Κτιστάκης, γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι τη συγκεκριμένη πρόταση «την επιτάσσει η γενικευμένη απαίτηση για διεύρυνση και εμβάθυνση των εγγυήσεων της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου, σε συνδυασμό με την ανάγκη να εναρμονιστεί η συνταγματική και, γενικότερα, η έννομη τάξη μας προς τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας. Και τούτο, στην προοπτική ενός ήπιου καθεστώτος διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας (αναλόγου εκείνου που ισχύει σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία)».

Κατά τον λέκτορα του Νομικού Δικαίου τα μέτρα που προτείνονταν τότε είναι άμεσα εφαρμόσιμα και η κοινωνία είναι έτοιμη να τα αποδεχτεί, αφού και τότε οι μόνες αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη παράγραφο του νόμου προέρχονταν από την Εκκλησία.

Στις αρχές του 2004 καταργείται ο φόρος του 35% επί των συνολικών εσόδων από το παγκάρι που πλήρωναν οι ιεροί ναοί. Στη συνέχεια την ίδια χρονιά λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση τη Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει τη σταδιακή κατάργηση του φόρου με συντελεστή 10% που κατέβαλλαν μητροπόλεις και ιερές μονές για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια. (Η φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας είχε καταργηθεί το 1997 επί κυβερνήσεως Σημίτη). Το 2005 με τον νόμο για τον ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές η Εκκλησία απαλλάσσεται από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και από το τέλος συναλλαγής ακινήτων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: