Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Περιοδεία Βαρθολομαίου στη Ρόδο




πηγή: http://www.kathimerini.gr/
15/10/2008


Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο πλαίσιο περιοδείας για τον εορτασμό του έτους του Αποστόλου Παύλου.

Οι τοπικές αρχές και εκατοντάδες κατοίκων του νησιού υποδέχθηκαν το πρωί, στη Ρόδο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους ιεράρχες της Ορθοδοξίας, που τον συνοδεύουουν στην περιοδεία του, με αφορμή τον εορτασμό του έτους του Αποστόλου Παύλου.

Στο χαιρετισμό του από άμβωνος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή του νησιού στις σχέσεις των ορθοδόξων εκκλησιών, αφού στη Ρόδο πραγματοποιήθηκαν, με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου, ιστορικές πανορθόδοξες διασκέψεις (από τη δεκαετία του ΄60), που όπως τόνισε κ. Βαρθολομαίος «άνοιξαν νέα παράθυρα στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».

Χαρακτήρισε τη Ρόδο ως νησί της Ορθοδοξίας και υπογράμμισε τις αδιάρρηκτες σχέσεις της εκκλησίας και του λαού της Δωδεκανήσου με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Αναφέρθηκε επίσης, στην πυρκαγιά του καλοκαιριού που εξαφάνισε μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού, επισημαίνοντας ότι: «Οι φλόγες άγγιξαν την καρδιά μας και κάναμε δεήσεις για την περιστολή του κακού και για να σας στείλει ο Θεός δρόσον παρακλήσεως».

Μαζί με τον κ. Βαρθολομαίο βρέθηκαν στη Ρόδο οι πατριάρχες Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, Αντιοχείας, Ιγνάτιος, Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, Μόσχας, Αλέξιος, οι αρχιεπίσκοποι Κύπρου, Χρυσόστομος, Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, Τσεχίας και Σλοβακίας, Χριστόφορος, Φινλανδίας, Λέων, και Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας, Στέφανος. Οι εκκλησίες της Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Πολωνίας, εκπροσωπούνται από αρχιερείς.

Το μεσημέρι, Πατριάρχης και ιεράρχες μετέβησαν στη Λίνδο, απ΄όπου, κατά την παράδοση, πέρασε ο Απόστολος Παύλος στη μακρά του περιοδεία για τη διάδοση του χριστιανισμού.

Το απόγευμα θα λάβουν μέρος σε συμπόσιο, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αποστόλου, που οργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε ξενοδοχείο του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: