Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής




πηγή: http://www.ana-mpa.gr
15/10/2008

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η σχετική επιστολή των 81 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,

Η έρευνα που διεξάγεται, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει σημαντικές πτυχές, οι οποίες άπτονται ευθέως του δημοσίου συμφέροντος.

Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της σχετικά τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Θεωρούμε όμως ότι λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή. Για τον λόγο αυτόν, και χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της, προτείνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατά τ' ανωτέρω διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

Η παρούσα πρόταση υπογράφεται από τον προβλεπόμενο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, αριθμό Βουλευτών και παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συζήτηση της στην Ολομέλεια του Σώματος."

Δεν υπάρχουν σχόλια: