Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Πήγε ο Μόσχας Αλέξιος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Φανάρι



πηγή: http://www.enet.gr


Η Πανορθόδοξη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης είχε δύο βασικά σημεία που την ξεχώρισαν από τις άλλες Συνόδους που έγιναν στο παρελθόν. Το πρώτο ήταν η συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου και το δεύτερο η συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.

Ο Αλέξιος πείστηκε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, αν και οι σχέσεις του με το Φανάρι δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Ενας από τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξιο στην απόφαση να λάβει μέρος ο ίδιος στην κορυφαία εκδήλωση των Ορθόδοξων Εκκλησιών ήταν η συμφωνία που έκανε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Δηλαδή, το κείμενο δεν υπέγραψε ο μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας Στέφανος, καθώς ο Μόσχας Αλέξιος ακόμη και σήμερα είναι αντίθετος με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να συναινέσει στην ανεξαρτητοποίηση Εκκλησίας της Εσθονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Από την άλλη, η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ήταν για το Πατριαρχείο ένα μικρό σημάδι ακτίδας στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Το κείμενο, που φέρει τις υπογραφές 14 προκαθημένων ή εκπροσώπων τους, έχει 13 σημεία όπου επαναβεβαιώνεται «η αταλάντευτη θέση και υποχρέωση» για τη διασφάλιση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τη βούληση να δοθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στους ορθόδοξους της διασποράς. Πρόκειται για τους ορθόδοξους χριστιανούς που έχουν φύγει από τη χώρα τους και ζητούν να εκπροσωπούνται στον νέο τόπο που κατοικούν από ιερείς της Εκκλησίας της χώρας από την οποία προέρχονται.


Θ.ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: