Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Στον Καραμανλή ο Βαρθολομαίος


πηγή: www.enet.gr
16/10/2008


Π. ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έκανε δήλωση για το Βατοπέδι, αν και ρωτήθηκε χθες στη Ρόδο. Ωσ τόσο από το περιβάλλον του έγινε γνωστό ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.



Δηλώσεις για το θέμα έκαναν οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και Αλβανίας Αναστάσιος.

Ο Ιερώνυμος τόνισε: «Το Βατοπέδι είναι μια στιγμή δύσκολη της κοινωνίας μας περισσότερο και ορισμένων ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον χώρο.

Εγώ προσωπικά είπα και τονίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε όλη την αλήθεια και τότε να κάνουμε την κριτική και την τοποθέτησή μας».

Ο Αναστάσιος σχολίασε:

«Δεν είναι καθόλου ευγενικό να κάνει κανείς σχόλια για κάτι που συμβαίνει σε μια άλλη Εκκλησία. Γενικά, όμως, εγώ πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν διάφορα σκαμπανεβάσματα στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά τελικά ξέρουμε πού πιστεύουμε και θα βρούμε το δρόμο μας. Θυμάμαι έναν υπέροχο ορισμό του μοναχού. Μοναχός είναι αυτός που έχει χωρίσει από τους πάντες και έχει συνδεθεί με τα πάντα. Βεβαίως, το θέμα είναι ότι κάποιες φορές ξεχνιόμαστε και δίνουμε άλλες προτεραιότητες. Ενας γιατρός αν μπορεί να είναι καλός σε κάποια αθλητικά αγωνίσματα δεν είναι άσχημο, αλλά εκείνο που ζητούμε από έναν γιατρό είναι να είναι γιατρός. Από έναν μοναχό, εκείνο που ζητούμε είναι να είναι απόλυτα δοσμένος με αγάπη, αφοσίωση και ταπείνωση στον Θεό και στους ανθρώπους. Τα λεφτά αν τα παίρνει για να τα δώσει αμέσως στους άλλους δεν είναι κακό. Το θέμα είναι αν αλλάζουμε τις ισορροπίες και αντί να ζητούμε τον Θεό, ζητούμε κάτι άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: