πηγή: www.romfea.gr
Γράφει ο/η ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ (Θεόδωρος Καλμούκος)
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ήταν ο πρώτος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα και ενημέρωσε από το 2003 την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,
της οποίας δύο υπουργοί, οι κ. Δρυς και Φωτιάδης, ξεκίνησαν ουσιαστικά το θέμα του Βατοπαιδίου.
Επίσης, είχε ενημερώσει τον τότε Γενικό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τις δραστηριότητες του ηγουμένου Εφραίμ στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».
Υποστήριξε πως «η τότε πρωτοδίκης Ξάνθης κ. Ψάλτη μεροληπτούσε υπέρ της Μονής», την κατάγγειλε στους προϊσταμένους της, ενώ υπογράμμισε ότι «και οι δημοσιογράφοι δεν ασχολιόντουσαν με το θέμα ενώ γνώριζαν, αλλά το περνούσαν στα ψιλά, με μονόστηλα».
Απεκάλυψε ακόμα ότι ενημέρωσε ενδελεχώς εκ νέου τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικώς τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008, πλην όμως αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τη συζήτησή τους.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ξάνθης βρίσκεται το Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, η οποία κατέστη το μήλον της έριδος. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, είναι κατά κοινή ομολογία ένας αδέκαστος και αψεγάδιαστος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίον χαρακτηρίζει το μέτρο και η νηφαλιότητα, γι' αυτό και πολλές φορές του ανατίθενται σοβαρές αποστολές για δύσκολα και ακανθώδη εκκλησιαστικά προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται.
Στην ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις του για τα διαμειβόμενα με τη Μονή Βατοπαιδίου, ο κ. Παντελεήμων υπογράμμισε πως «η σχέση και επικοινωνία μου μέχρι το 2003 ήταν πάρα πολύ καλή και ανέφελη. Πήγαινα στο Μετόχι, καθώς και στο Μοναστήρι στο Άγιο Όρος και θεωρούσα ευλογία του Μετοχίου εδώ στην περιοχή.
Αλλά από το 1999 οι πατέρες, όπως και εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε όλοι, εν αγνοία του Μητροπολίτη βέβαια, αλλά και όλων των τοπικών φορέων, ενεργούσαν για να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2003, οπότε ήλθαν στη Μητρόπολη αγρότες από την περιοχή της Βιστωνίδος, της Ξάνθης και της Κομοτηνής και μου έφεραν κάποια τοπογραφικά τα οποία είχαν αναρτηθεί στα Δημοτικά καταστήματα και στα καφενεία της περιοχής τους, όπου με μια έντονη κίτρινη γραμμή όριζαν τις ιδιοκτησίες που διεκδικεί η Μονή Βατοπαιδίου και ότι έπρεπε να ενημερωθούν και να υποβάλλουν ενστάσεις.
Αυτό κάπου μας εξέπληξε γιατί οι εκτάσεις αυτές έχουν δοθεί από το 1930-1932 στους πρόσφυγες που ήλθαν από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο κι από τότε οι άνθρωποι βγάζουν το ψωμί τους εκεί».
Όπως ανέφερε, «ήλθαν και μου είπαν ότι επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, είπαν ότι είμαι ο πλέον αρμόδιος επειδή είναι Μοναστήρι και θα μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί τους», αποκαλύπτοντας πως «όταν είπα στους αγρότες από την περιοχή της Κομοτηνής γιατί δεν πηγαίνουν στον δικό τους Μητροπολίτη, μου είπαν ότι τα τοπογραφικά σχέδια τα συνέταξε ένας ιερεύς τοπογράφος της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος θεωρείται ότι είναι και συνεργάτης του Μητροπολίτου».
Στις 30 Αυγούστου του 2003, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων κάλεσε σε σύσκεψη τους τοπικούς άρχοντες και φορείς του νομού, όπως είπε, «για να τους το ανακοινώσω και να τους ρωτήσω μήπως γνώριζαν κάτι και να με ενημερώσουν περί τίνος επρόκειτο, διότι ενώ πήγαινα στο Μετόχι, κι ενώ έκαναν διαβουλεύσεις με κάποιους ανθρώπους, σε μένα δεν είχαν κάνει κουβέντα».
Τόνισε πως «είναι προς τιμήν τους όλοι οι φορείς, ανεξάρτητα τι πρεσβεύει ο καθένας και πού είναι τοποθετημένος, στο θέμα αυτό υπήρξαν όλοι ενωμένοι και είπαν ότι πρέπει να αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των ανθρώπων της περιοχής για τη γη από την οποία ζουν διότι αυτό είναι το καθήκον μας».
Το Νοέμβριο, η Μονή Βατοπαιδίου έκανε δικαστήριο στην Κομοτηνή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. «Εμείς ζητήσαμε αναβολή -είπε ο Μητροπολίτης- εκείνοι επέμεναν να εκδικαστεί, ήταν μία επεισοδιακή διαδικασία με κάμερες, με διαπληκτισμούς» και τόνισε πως «η πρόεδρος του δικαστηρίου, η κ. Ψάλτη, έδειξε να μεροληπτεί, αυτή για την οποία λένε τώρα ότι δεν εξέδωσε την απόφαση.
Πληροφορηθήκαμε ότι μία εισηγήτρια πρωτοδίκης διαπίστωσε ότι το δίκιο είναι με το μέρος του Ελληνικού Δημοσίου κι όχι της Μονής και μαζί της συμφωνούσε κι ένας δεύτερος πρωτοδίκης, οπότε η Ψάλτη επέμενε να τροποποιηθεί η εισήγηση διότι έλεγε ότι δεν έχουν κάνει σωστές εκτιμήσεις, ενώ η εισηγήτρια κι ο δικαστής επέμεναν ότι έχουμε ως γνώμονα το δίκαιο και τη συνείδησή μας και δεν εκδίδεται η απόφαση».
Ο κ. Παντελεήμων τόνισε πως «αυτό μου προκάλεσε οργή, κάναμε όλοι μαζί με τους φορείς επικοινωνίες στην Αθήνα με τους τότε αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, Δρυ και Φωτιάδη, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όπου μας αντιμετώπισαν με έναν πολύ σκιώδη τρόπο, λέγοντάς μας ότι η Μονή έχει το δίκιο και τότε θυμάμαι ότι ο πρόεδρος του δικού μας εδώ Δικηγορικού Συλλόγου είπε σ' έναν από τους νομικούς συμβούλους του κράτους, παρουσία και του προέδρου, πως 'να θυμάσαι ότι κάποια μέρα θα καθίσετε στο σκαμνί της δικαιοσύνης».
Επεσήμανε ακόμα, πως «έκανα μία επίσκεψη στον δικό μας εδώ Θρακιώτη υφυπουργό, τον Φωτιάδη, ο οποίος μου είπε 'μην στενοχωρείστε Σεβασμιότατε, το θέμα θα ρυθμιστεί' και μετά από μια εβδομάδα περιέρχεται στα χέρια μου το χαρτί της παραχώρησης.
Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας παραδίδει, κι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου παραλαμβάνει την παραλίμνια περιοχή όποια κι αν είναι αυτή. Πήρα λοιπόν το χαρτί και το πήγα στον Φωτιάδη και οργισμένος το πέταξα στο γραφείο του και του είπα 'εμπαίζετε ένα λαό κι έναν Μητροπολίτη; Πάρτε το να το κορνιζάρετε, πριν μία εβδομάδα μου είπατε ότι δεν συνέβη τίποτε, κι αυτό είναι υπογεγραμμένο από τον Ιούνιο».
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του στον «Ε.Κ.», ο Μητροπολίτης Παντελεήμων είπε ότι «τότε αναγκάσθηκα να γράψω μία επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Δημήτρη Λινό, στην οποία του έλεγα 'μην κλονίζετε την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη, μαζέψτε τους Αρεοπαγίτες, μαζέψτε τη συγκεκριμένη πρόεδρο των Πρωτοδικών, την Ψάλτη» και πρόσθεσε «έπειτα από αυτά διέταξαν την εδώ Εισαγγελία Πρωτοδικών της Ξάνθης, ήλθε και μου πήρε κατάθεση, η οποία μπήκε στο αρχείο».
Συμπλήρωσε, πως «επειδή είδαν τις αντιδράσεις τής εδώ κοινωνίας, ίσως σκέφθηκαν (στην τότε κυβέρνηση) αυτά που στη συνέχεια έγιναν, οι λεγόμενες ανταλλαγές της παραλίμνιας εδώ έκτασης με εκτάσεις σε άλλες περιοχές και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, κάτι το οποίο εμείς το είπαμε από την αρχή και το καταθέσαμε και προχτές ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ολίσθημα γιατί για να ανταλλάσσετε εκτάσεις σημαίνει ότι τους αναγνωρίζετε δικαιώματα, ενώ δεν είχαν εδώ κανένα δικαίωμα».
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων αμφιβάλλει για την εγκυρότητα των ιδιοκτησιακών τους στοιχείων, λέγοντας πως «επικαλούνται ένα χρυσόβουλο του 1080 που οι πανεπιστημιακοί καθηγητές της Αρχαιολογίας το θεωρούν ότι είναι διάτρητο».
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν είχαν ποτέ νομή ή κατοχή αυτών των εκτάσεων. Μάλιστα, υπάρχει μία διαθήκη του 1915 για τετρακόσια στρέμματα που τους τα αναγνωρίζουμε ότι είναι δικά τους, ενός Μοναχού που αγόρασε την έκταση αυτή από έναν αγά της περιοχής.
Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα πώς είχαν δικαιώματα τα οποία δεν άσκησαν ποτέ επί χίλια χρόνια»; Ο Μητροπολίτης επεσήμανε ακόμα, πως «προσπαθούσαμε όλοι εδώ οι φορείς να μεταφέρουμε λίγο το πρόβλημα έξω από την περιοχή μας, αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν ασχολήθηκε.
Κάποιοι που πιέστηκαν λόγω φιλίας από τους εδώ άρχοντες, το πέρασαν στα πολύ ψιλά στις εσωτερικές σελίδες για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα που μία ολόκληρη ελληνική πολιτεία σέρνεται από έναν ηγούμενο» και συμπλήρωσε ότι «εγώ σαν Έλληνας πολίτης δεν νιώθω άνετα».
Είπε εμφαντικά πως «είναι λάθος να θεωρεί η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχουν δικαιώματα στη Μονή». Στην ερώτηση αν ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Παντελεήμων είπε «βεβαίως, και τότε το 2003 και το 2004, αλλά και επισκέφθηκα τον Πατριάρχη με τον οποίον έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις και την περασμένη Δευτέρα», διευκρινίζοντας ότι «έχει πλήρη ενημέρωση ο Πατριάρχης».
Σχετικά με την πρόσφατη κατάθεσή του στον εισαγγελέα και τι του είπε, απάντησε: «Τα πράγματα όπως έγιναν, αυτά που είπα και σε σας».
Κληθείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, είπε «τι να σας πω, φοβάμαι διότι δεν λειτουργούμε με βάση το δίκαιο και την ηθική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου