Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

«Παραιτούνται ευσχημόνως του κεράσματος»

πηγή: www.enet.gr
19/10/2008

Μ. ΠΑΠ.

Η παρουσία των εκπροσώπων της Εκκλησίας στη Βουλή, κυρίως κατά τις τελετές των αγιασμών, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο, γιατί σηματοδοτεί τη θεσμική συνύπαρξη Πολιτείας-Εκκλησίας.

Η κορυφαία ωστόσο εκδήλωση συνύπαρξης σε ανώτατο επίπεδο γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μετά τη δοξολογία που τελείται στη Μητρόπολη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει γεύμα στον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του υπουργού Παιδείας.

*Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είναι βασικοί παράγοντες στις ορκωμοσίες κυβέρνησης, νέων υπουργών, αλλά και των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών. Αντίστοιχα και οι νεοεκλεγέντες ιεράρχες δίδουν «διαβεβαίωση» ότι θα τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

*Οι κληρικοί όμως παρίστανται στις παρελάσεις για τις εθνικές επετείους, αλλά και σε κάθε εκδήλωση πόλεων που εορτάζουν την απελευθέρωσή τους. Στις λειτουργίες των πολιούχων αγίων οι πολιτικές αρχές δίνουν παρών και οι πολιτικοί «φιγουράρουν» στην πρώτη σειρά στις υποδοχές ιερών εικόνων, λειψάνων κ.λπ. Εκπρόσωποι της Πολιτείας παρίστανται στις δοξολογίες, για το νέο έτος, του αγιασμού των υδάτων, στην περιφορά του Επιταφίου, στην ακολουθία της Ανάστασης.

*Οι κληρικοί, συνήθως υψηλόβαθμοι, εκπροσωπούν την Εκκλησία στα εγκαίνια κορυφαίων εκδηλώσεων, όπως η ΔΕΘ.

Είναι αδιανόητο να μην προσκληθεί η Εκκλησία σε «εορτές», όπως για παράδειγμα στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου, ή σε εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων που επισκέπτονται τη χώρα μας.

*Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τόμος των 730 σελίδων της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρεται αποκλειστικά στην εθιμοτυπική τάξη που πρέπει να ακολουθείται στις εκκλησιαστικές επίσημες εκδηλώσεις. Η περιγραφή παραπέμπει σε «βυζαντινή μεγαλοπρέπεια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται ακόμη και πότε θα μπορούν να δεχθούν ένα ποτήρι νερό όσοι κληρικοί συνοδεύουν τον αρχιερέα. Για παράδειγμα κατά την ορκωμοσία υπουργών, υφυπουργών ή προέδρων της δημοκρατίας τονίζεται: «Οι προλαβόντες διάκονοι, αλλά και οι λοιποί κληρικοί, οίτινες φθάνουσιν ενωρίτερον εις το προεδρικόν μέγαρον και ευρίσκονται εις την αίθουσαν αναμονής ευσχημόνως παραιτούνται οιουδήποτε ευγενώς προτεινομένου αυτοίς κεράσματος, εάν ερωτηθώσι προς τούτο υπό των οικοθεραπόντων του μεγάρου, καθ' όσον αναψυκτικά προσφέρονται μετά την ορκωμοσίαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: