Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κρήτη


πηγή: www.kathimerini.gr
16/10/2008

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακολούθησαν τα βήματα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στη Μεσαρά, με κυριότερους σταθμούς την Αρχαία Γόρτυνα και τους καλούς Λιμένες. Εκεί στην εσχατιά της Κρήτης, που το 60 μ.Χ. η θαλασσοταραχή έβγαλε τον Απόστολο Παύλο, ενώ οδηγείτο στη Ρώμη για να δικαστεί.

Η πομπή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έφτασε στην αρχαία Γόρτυνα και έτυχε θερμής υποδοχής από τους συγκεντρωμένους, που έραιναν τους ιεράρχες με ροδοπέταλα, ενώ τον τόνο έδιδαν η μπάντα και το άγημα του στρατού.

Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο ναό που είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Κερά και βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο προϊστάμενος της 13ης εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Γιάννης Βολανάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του αρχαιοπρεπούς ναού και τόνισε ότι «λίγα μέτρα μακριά ανακαλύφθηκε ο ναός του Αγίου Τίτου, με τους αρχαιολόγους να ευελπιστούν να βρουν και τον τάφο του». Νωρίτερα, η Χορωδία της Οικείας Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας έψαλε δύο απολυτίκια: της Παναγίας των Βλαχερνών και το Πολυχρόνιο του Πατριάρχη.

Λίγο μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του, κατευθύνθηκαν βορειότερα στον ίδιο χώρο, όπου ο κ. Βαρθολομαίος θεμελίωσε και αγίασε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Παράλληλα, φύτεψε και μια ελιά. Εδώ την ιστορική αναδρομή ανέλαβε η προϊσταμένη της ΚΓ΄ εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων η κ. Μπρεδάκη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Βαρθολομαίο. Συνάμα, ανέφερε ότι εντός της κόγχης του βήματος θα αναγραφεί απόσπασμα της προς Τίτου επιστολής, σε πολλές γλώσσες για να γίνεται κατανοητή από τους επισκέπτες του μνημείου που συρρέουν από τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Επίσης, ο κ. Μακάριος δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια χειροποίητη εικόνα γεμάτη συμβολισμούς. Στην εικόνα φιλοξενούνται οι Απόστολοι Παύλος και Τίτος, η Κρήτη, η Γόρτυνα και οι Καλοί Λιμένες.

Επόμενος σταθμός, ήταν οι Καλοί Λιμένες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών επισκέφτηκαν και προσκύνησαν το ναό του Αποστόλου Παύλου, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν και το παρακείμενο Σπήλαιο. Από το σημείο εκείνο ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αγάπη του για όλη την Κρήτη και τόνισε: «Από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον Κρητικό λαό και πατριαρχική ευλογία.» Παράλληλα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μοιρών Γιώργος Αρμουτάκης.

Στην επιστροφή τους από τους Καλούς Λιμένες οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών σταμάτησαν στο Πετροκεφάλι, όπου η Νομαρχία Ηρακλείου τους παρέθεσε γεύμα σε υπαίθριο χώρο. Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μίλησε με εγκαρδιότητα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το ρόλο του. Τον χαρακτήρισε ιδανικό Οικουμενικό Πατριάρχη και τόνισε ότι μας διδάσκει το «ζειν ορθοδοξείν».

Στον χαιρετισμό της η Νομάρχης κ. Σχοιναράκη κάλεσε τον Πατριάρχη να παρέμβει προκειμένου να πάψουν να προσβάλλονται οι αρχές του μοναχισμού. Επίσης, έκανε αναφορά στο περιβάλλον, που πάντα ευαισθητοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναού του Αγίου Παύλου στους Καλούς Λιμένες.

Στο επίσημο δείπνο που δόθηκε απόψε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Σ. Τσόκας τόνισε πως:

«Χαρά και ελπίδα αποτελεί το γεγονός ότι στην κλυδωνιζόμενη οικονομικά παγκόσμια κοινότητα σήμερα, η χώρα μας, πεδίο πορείας και δράσης του Αποστόλου των εθνών Παύλου, εξακολουθεί, με τις σεπτές ευλογίες Σας, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που της επιτρέπουν να εμπνέει σταθερότητα όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, Παναγιότατε, για την παρουσία σας στο νησί και ζητούμε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες Σας» και του επέδωσε ως αναμνηστικό δώρο μια ποιμαντορική ράβδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: