Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΡΤΥΡΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ Διάτρητα όλα τα τοπογραφικά της Μονής

πηγή: www.ethnos.gr
22/10/2008

«Καταπέλτης» για τη Μονή όσον αφορά τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε για τη διεκδίκηση εκ μέρους της των εκτάσεων με τις οποίες έγιναν ανταλλαγές ήταν η κατάθεση μάρτυρα του Δημοσίου, που εξετάστηκε χθες στην εισαγγελέα Εφετών, κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κ. Πετούσης, μάρτυρας του Δημοσίου (συνταξιούχος τοπογράφος σήμερα), καταθέτοντας στην εισαγγελέα, χαρακτήρισε «διάτρητα όλα τα τοπογραφικά» που έχει στη διάθεσή της η Μονή, τα οποία -όπως φέρεται να είπε ο ίδιος- «αυτά τα έχει καταρτίσει τοπογράφος μοναχός».

Παράλληλα ο μάρτυρας -κατά τις ίδιες πληροφορίες- κατέθεσε ότι «έγιναν ανταλλαγές χωρίς να υπάρχει κυριότητα, νομή και κατοχή εκ μέρους της Μονής».

Χαρακτηριστικά ο ίδιος φέρεται να είπε ότι «η Μονή έδωσε... αέρα και πήρε φιλέτα».

Ο εν λόγω μάρτυρας -που κλήθηκε να καταθέσει μετά τη συμπληρωματική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Κυρ. Καρούτσου- είχε εξεταστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης στις 5.11.2003 και είχε τη γνώμη ότι το Δημόσιο δεν έπρεπε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του.

Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος αυτό αφορά την πρωτοφανή παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από την έκδοση απόφασης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης σχετικά με την κυριότητα εκτάσεων από τη Μονή Βατοπεδίου.

Το «πράσινο φως» για την εν λόγω παραίτηση του Δημοσίου είχε «ανάψει» με απόφασή του το Β τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (στις 17-6-2004) ύστερα από αίτημα της Μονής, η οποία είχε καταθέσει και την αγωγή κατά του Δημοσίου.

Ετσι το Δημόσιο παραιτήθηκε από αυτήν τη δίκη, η οποία πιθανότατα να έληγε υπέρ του, και παρέδωσε όλη τη διεκδικούμενη έκταση στον ηγούμενο Εφραίμ.

Χθες επίσης κατέθεσε και ο εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής» της Θράκης, Π. Παπαδόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για «επταετές σκάνδαλο».

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ- ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: