Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 9% φόρο στον πολίτη υπέρ Εκκλησίας

πηγή: www.enet.gr

18/10/2008




Π. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Η Γερμανία αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τους φορούς. Οι δύο μεγάλες επίσημες Εκκλησίες της χώρας, η Καθολική και η Προτεσταντική Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (η τρίτη επίσημη Εκκλησία της Γερμανίας είναι η Ελληνορθόδοξη) δεν πληρώνουν κανέναν φόρο στο κράτος, αντίθετα εισπράττουν φόρους από τους πολίτες. Αυτό όμως γίνεται σε εθελοντική βάση.



Το θρήσκευμά τους οι Γερμανοί, το δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση εθελοντικά βέβαια. Εάν κάποιος φορολογούμενος πολίτης θέλει να ανήκει ενεργά σε μία από τις δύο μεγάλες Εκκλησίες το δηλώνει στην Εφορία και αυτή του παρακρατεί το 9% του εισοδήματός του, τον «εκκλησιαστικό φόρο» που ισχύει από το 1973.



Οι δύο Εκκλησίες είναι αναγκασμένες από τον νόμο να διαθέτουν σε κοινωνικά έργα μεγάλο ποσοστό των εσόδων από τον εκκλησιαστικό φόρο. Εάν ο πολίτης ανήκει σε άλλο δόγμα θρησκείας, ή είναι άθεος, απλά δεν πληρώνει τον φόρο.



Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι Γερμανοί πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο και οι δύο μεγάλες Εκκλησίες έχουν σημαντικές απώλειες και στα οικονομικά τους. Οι Ελληνες της Γερμανίας ως ορθόδοξοι στην πλειοψηφία τους δεν πληρώνουν τον εκκλησιαστικό φόρο.



Αντίθετα η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας εισσπράττει οικονομική βοήθεια από τις δύο μεγάλες γερμανικές Εκκλησίες, κυρίως για κοινωνικά θέματα, όπως ήταν τα γραφεία κοινωνικών λειτουργών για Ελληνες μετανάστες που χρηματοδοτούσε η Ευαγγελική Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: