Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Το Φανάρι ζητεί απαντήσεις για τα πεπραγμένα Εφραίμ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/
12/10/2008

«Τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να έχει αποκλειστικό σκοπό το όφελος του πληρώματος της Εκκλησίας»

Του Νικου Παπαχρηστου

Οι αποκαλύψεις για τις «ευλογημένες» ανταλλαγές συνεχίζονται, ο προβληματισμός της Αγιορείτικης Κοινότητας αλλά και γενικότερα της εκκλησιαστικής Ιεραρχίας εντείνεται, η πολιτική αντιπαράθεση για τα υπερεκτιμημένα νερά της Βιστωνίδας μοιάζει να κορυφώνεται, η δικαστική έρευνα εξελίσσεται, ενώ την ίδια στιγμή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ καταδικάζει με κηρύγματά του την απληστία, την πλεονεξία και τη δίψα για τα υλικά αγαθά. Η «υπόθεση Βατοπεδίου», σύμφωνα με ιεράρχες, δοκιμάζει πλέον συνολικά την εκκλησιαστική διοίκηση.

«Αν έχουν μερίδιο ευθύνης κληρικοί, και υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία, να τους αποδοθεί. Οχι όμως κάποιοι να μετακυλίουν εντέχνως συνολικά στην Εκκλησία τις δικές τους ευθύνες» επισημαίνουν Ελλαδίτες ιεράρχες. Μέσα στο κλίμα αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από την Ιερά Κοινότητα, όπως η «Κ» αποκάλυψε, να το ενημερώσει επισήμως για όσα συζητήθηκαν για την υπόθεση στη Διπλή Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα. «Μετά τον δημιουργηθέντα θόρυβο στην Ελλάδα και γενικότερα γύρω από τη Μονή Βατοπεδίου και τις σχετικές προς αυτόν συνεδριάσεις της Διπλής Ιεράς Συνάξεως εντέλλεστε όπως ενημερώσετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επίσημα και υπεύθυνα δεδομένου ότι δέχεται πολλές ερωτήσεις για το θέμα αυτό» υπογραμμίζεται στην πατριαρχική επιστολή που έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην Ιερά Κοινότητα. Το Φανάρι παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη του, ενδέχεται, σε συνδυασμό με ορισμένες άδικες γενικεύσεις, να τραυματίσουν βαθύτατα το κύρος, την ιστορική διαδρομή και την πνευματική προσφορά του Αγίου Ορους.

Τα χρυσόβουλα

«Υπό το βάρος μιας υπόθεσης δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαξιωθούν τα χρυσόβουλα και γενικότερα μακραίωνοι τίτλοι ιδιοκτησίας που σε πολλές περιπτώσεις διασφαλίζουν και προστατεύουν την κληρονομιά του γένους μας και αποτελούν απτό δείγμα της ιστορικής μας συνέχειας», τονίζουν κληρικοί του κλίματος του Πατριαρχείου και προσθέτουν: «Οι όποιες διεκδικήσεις, ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται με προσοχή χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα. Ταυτόχρονα, τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό σκοπό της το όφελος του πληρώματος της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Κοινότητα θα απαντήσει εντός των επόμενων ημερών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι σαφές πως το Φανάρι αναμένει μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το επίμαχο ζήτημα. «Δεν είναι δυνατόν η Ιερά Κοινότητα να μην ενημερώνει επίσημα την πνευματική αρχή του Αγίου Ορους τη στιγμή που κάθε λογής πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε βάρος μιας ιστορικής Μονής, προκαλώντας προβληματισμό στην κοινή γνώμη και εύλογα ερωτήματα στους πιστούς», σημειώνει στην «Κ» στέλεχος του Πατριαρχείου.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Μονή Βατοπεδίου έσπευσε για άλλη μια φορά να υποστηρίξει πως τα δικαιώματά της επί της Βιστωνίδας είναι αδιαμφισβήτητα καθώς επίσης πως όλες οι ενέργειές της κινήθηκαν στο πλαίσιο της νομιμότητας. «Η αδελφότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου είναι πεπεισμένη εν Χριστώ για τα δίκαιά της. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να πλήξουν τις αξίες της Ορθοδοξίας, του μοναχισμού και του Αγίου Ορους, την αξία των πολιτικών του τόπου μας, των Ανωτάτων Κρατικών Λειτουργών, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δημόσια Διοίκηση και τους θεσμούς της χώρας μας, αυτό θα το κρίνει η ιστορία και ο χρόνος», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Μονής. Ωστόσο, κύκλοι που εμφανίζονται να απηχούν τις απόψεις της Μονής χαρακτηρίζουν ως «ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα» την απόφαση της κυβέρνησης να ανακηρύξει σε Εθνικό Πάρκο τη Βιστωνίδα αφού, όπως υποστηρίζουν, «μπορούσε να το είχε πράξει πριν από πολλά χρόνια. Εκτός και αν εκτιμούν πως θα δικαιωθεί η Μονή σε περίπτωση που προσφύγει στα δικαστήρια για το ζήτημα».

Οι «υποκινητές»

Πάντως οι απόψεις της Μoνής, πως κάποιοι θέλουν να πλήξουν την Ορθοδοξία, βρίσκουν σύμφωνους και ορισμένους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό πως μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου, που ανήκει στη νεότερη γενιά ιεραρχών, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες, υποστήριζε πως οι «υποκινητές» της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού! «Η Υπερδύναμη προσπαθεί να διαλύσει την Ορθοδοξία και να πλήξει την κυβέρνηση. Υπάρχει σχέδιο και ξεκίνησαν την εφαρμογή του στοχοποιώντας τη Μονή Βατοπεδίου και το Αγιον Ορος» υποστήριζε, μιλώντας σοβαρά, ο ίδιος μητροπολίτης. Θέση που δεν φαίνεται να υιοθετεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις φρόντισε με δηλώσεις του να κρατήσει αποστάσεις από τις επιλογές της Μονής Βατοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: